Matrecept
Pepparrot med rivna rödbetor
Xreno
1 färsk eller på burk pepparrot
2-3 st rödbetor
1-2 tsk socker
2 tsk ättika
1 tsk salt
Riv pepparroten och rödbetorna. Tillsätt ättika, salt och socker – rör ihop. Om du inte vill ha stark pepparrotssmak tillsätt mer socker
Xreno – romani chib
1 xreno
2-3 brozbi
1-2 cinore roja zaro
2 cinore roja
2 cinore roja šut
1 cinori roj lon
Rande o xreno aj le brozbi. Tho šut, lon aj zaro – hamisar. Te či kamesa te avel pra ito tho atunči maj xaro.
Mathistoria
Gefillte fisch – en välkänd maträtt. Det finns många olika sätt att laga denna traditionella judiska maträtt som ofta förekommer som förrätt vid helgdagar, som exempel Rosh Hashana och Jom Kippur. Traditionellt serveras till denna rätt en blandning av rödbetor och pepparrot som kallas chrein. Chrain på engelska eller chrein på svenska kommer från jiddisch כריין, som i sin tur är ett lånord från slaviska språk.
Inom den romska matkulturen serveras xreno som tillbehör till kött, vit fisk och lax. Man brukar ha xreno vid högtider som påsk och jul. Begreppet xreno är ett låneord från slaviska språket.
SUGFGANIOT
Ingredienser:
50 g jäst
2 dl ljummen mjölk
1 kg mjöl
1 msk socker
10 g salt
8 ägg
1 vaniljstång
zest från 1/2 citron
zest från 1/2 apelsin
3 tsk rom eller konjak
160 g rumsvarmt smör
rapsolja för fritering
jordgubbssylt
florsocker
Lös upp jästen i mjölken. I en bunke, tillsätt mjöl, socker, salt, ägg, vanilj, citronzest, rom eller konjak och jästmjölken. Knåda degen och tillsätt smöret gradvis. Knåda tills degen är mjuk och fin. Låt jäsa i 20-30 minuter under duk. Knåda 1 minut och forma sen degen till en boll. Lägg på mjölat träunderlag. Jäs 15-20 minuter under duk. Dela degen till 30 sufganiot och arrangera dem på smorda mjölade plåtar. Sätt plåtarna i ugn på 40-45 grader. Sätt en kastrull med kokande vatten i botten på ugnen. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Värm frityroljan till 190 grader. Fritera munkarna ca 2 minuter per sida. Fyll munkarna med sylt med hjälp av en spritspåse. Strö florsocker över dem.
Paula Grossman
foto: Thomas Lunderquist
Paula Grossman är lärare i svenska för invandrare, sfi och läromedelsförfattare. Hon var med och utvecklade kursplanen i jiddisch för grundskolan. Paula arbetar även med revitalisering av minoritetsspråket jiddisch.
Paula Grossman kommer presentera en kort berättelse om Chanukka och en typisk judisk maträtt på jiddisch. Chanukka firas i år från den 28 november till den 6 december.
Här kan du ta del av receptet.
Oma maa mustikka
Vårt Blåbärsland – En Sverigefinländsk Matbok
Boken bjuder till en smaklig matresa, full av kåserier och smakförnimmelser som minnen om Finland. Vi vet, att smaker och dofter följer oss hela livet. Denna bok har skapats med kärlek och uppskattning av finska mattraditioner.
Här kan du ta del av recept av Aulikki Lundgren
Tornedalsmat
Kukkolaforsen och Margit Spolander har gett ut två kokböcker fullspäckade med härliga recept från Kukkolaforsen och Tornedalen. Tornedalsmat som mötte stor framgång internationellt. Nu finns också uppföljaren Vintermat.
Här kan du ta del av recept både på finska och svenska av Margit Spolander.